Η επιστολή για το ολοήμερο και….

Διαβάστε εδώ την επιστολή που προσυπογράφουν η Ένωση Συλλόγων γονέων και τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων των 1ου ,2ου ,3ου , 4ου, 6ου και 7ου Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα ολοήμερα σχολεία και όχι μόνο ..



Αγία Παρασκευή,

Προς:    Διευθυντή ΠΕ Β’ Αθήνας
                 κ. Π. Βεντήρη
Κοιν.:    1.  Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων
                2.   Διευθυντές  Δημοτικών Σχολείων
       Αγίας Παρασκευής
                      

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Η πρόσφατη υπουργική απόφαση Φ.50/267 /13133 /Γ117-9-13 που  αφορά μεταξύ άλλων την αφαίρεση της ¨μελέτης¨ από το Ολοήμερο Σχολείο με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) αφού δεν δικαιολογεί δάσκαλο στη λειτουργία του. 
Με την ιδιότητά μας ως  Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων της πόλης μας, σεβόμενοι τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, αλλά και όλα τα παιδιά που σε αυτές τις δύσκολες εποχές γίνονται πειραματόζωα στα «μεγαλόπνοα» σχέδια του Υπουργείου Παιδείας, σας καταθέτουμε την παρούσα Επιστολή με τα ερωτήματα, αλλά και τα αιτήματά μας :

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Υπάρχουν Σχολεία στην πόλη μας τα οποία 15 ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ΠΕ70. Όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα Σχολεία μας με τόσες ελλείψεις, είναι αδύνατο να μπουν τα παιδιά μας σε μια σειρά.
Επιπλέον,  τα περισσότερα Σχολεία της Αγίας Παρασκευής  λειτουργούν έως τη 13:15  ενώ κάποια από αυτά προσφεύγουν σε πρόσκαιρες λύσεις, στηριζόμενα στον εθελοντισμό του εκπαιδευτικού προσωπικού και στην καλή του θέληση. Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι οι δάσκαλοι των παιδιών μας εργάζονται υπερωριακά, χωρίς να αμείβονται. Στις εγκυκλίους λειτουργίας των Ολοήμερων με ΕΑΕΠ αναφέρεται ρητά η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ λειτουργία των σχολείων αυτών μέχρι τις 14:00. Αλήθεια, πόσο νόμιμη είναι η λειτουργία με μειωμένο ωράριο;
Θα θέλαμε να γνωρίζουμε: Πότε σκοπεύετε να αποστείλετε τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς στα Σχολεία;

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μια ακόμα Υπουργική Απόφαση συρρικνώνει και υποβαθμίζει το Ολοήμερο Σχολείο. Με την αφαίρεση του δασκάλου από τα Ολοήμερα με ΕΑΕΠ και την αφαίρεση της μελέτης από τα διδακτικά αντικείμενα, το Ολοήμερο Σχολείο των Δημοτικών με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα μετατρέπεται σε «παιδοφυλακτήριο».
Το Ολοήμερο Σχολείο δεν είναι «παιδοφυλακτήριο». Δεν είναι χώρος πάρκινγκ παιδιών. Δεν είναι χώρος «τεμπελιάς και ξεγνοιασιάς». Είναι χώρος μάθησης. Χώρος εκπαίδευσης. Χώρος προετοιμασίας των μαθητών για την επόμενη ημέρα. Χώρος ανάπτυξης δεξιοτήτων. Το σχολείο αυτό εξυπηρετεί  πολλούς: εργαζόμενους γονείς, άνεργους γονείς, αναλφάβητους γονείς, χωρισμένους γονείς, αγρότες γονείς, οικονομικούς μετανάστες γονείς. Γονείς που κάποιοι από αυτούς δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο διάβασμα.
Το πολυσυζητημένο και πολλάκις επανασχεδιασμένο Ολοήμερο Σχολείο πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Το Ολοήμερο είχε τις προοπτικές, με το σωστό σχεδιασμό, να επιτελέσει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο ενός Δημόσιου Σχολείου με κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο, σε αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον.
Στην εποχή της ολοκληρωτικής εξαθλίωσης ενός κράτους και των συνεχών περικοπών, στην εποχή της ανεργίας και της ανασφάλειας , η παιδεία θυσιάζεται στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων
Ως γονείς ζητάμε:
1.      Την άμεση λειτουργία των Ολοήμερων με αποστολή του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού.
2.      Την άμεση στελέχωση των Σχολείων με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό (ειδικότητες/δάσκαλοι) προκειμένου να λειτουργήσει ολοκληρωμένα το Ημερήσιο Σχολείο έως τη λήξη του προγράμματός του
3.      Την άμεση κατάργηση της εγκυκλίου που αφαιρεί τους δασκάλους από τα Ολοήμερα Σχολεία με ΕΑΕΠ.
Σημειώνουμε ότι:
Βάσει της τελευταίας εγκυκλίου, στις 15 Οκτωβρίου θα κληθείτε  να δηλώσετε  στο Υπουργείο Παιδείας ποια Ολοήμερα Σχολεία της πόλης μας δεν θα λειτουργήσουν τη φετινή χρονιά και να αιτιολογήσετε την πρότασή σας. Ως γονείς ευχόμαστε να μην υπάρξει κανένα Ολοήμερο Σχολείο εκτός λειτουργίας και μάλιστα με την αιτιολογία της έλλειψης προσωπικού.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟ

Η τελευταία κοινή Υπουργική Απόφαση με Α.Π. Φ 12/622/129803/Γ1, αυξάνει σε εξαιρετικές  περιπτώσεις κατά 10% τον αριθμό των μαθητών ανά δάσκαλο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση,  με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάτι που ήδη συμβαίνει στα Σχολεία της πόλης μας, η πλειοψηφία των οποίων διαθέτει ήδη τμήματα των 28 παιδιών. Θα έπρεπε να γνωρίζετε πολύ καλά, τόσο εσείς, όσο και οι αρμόδιοι των Υπουργείων  που υπέγραψαν την απόφαση, πόσο δύσκολη είναι η σωστή εκπαίδευση με υπεράριθμα τμήματα. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι τα παιδιά μας δεν είναι νούμερα αποτυπωμένα σε ένα χαρτί.  Το μόνο που θα καταφέρετε με αυτή την απόφαση είναι για μια ακόμα φορά η υποβάθμιση της Παιδείας. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, σε εμάς τους γονείς ότι το μόνο που σας νοιάζει είναι η εξοικονόμηση των πόρων και όχι τα παιδιά μας. Θα έπρεπε η εκπαίδευση να είναι ο τομέας που θα εξαιρεθεί.
Ζητάμε την άμεση απόσυρση της κοινής υπουργικής απόφασης

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Τα σχολεία ξεκίνησαν στις 11 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο με Α.Π.: 75717/Γ6/04.06.13, η κατάθεση δικαιολογιτικών για τα παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης θα ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι χρονοβόρες διαδικασίες που θα ακολουθήσουν – από την ημερομηνία κατάθεσης έως την εξέταση και την τελική έγκριση των αιτήσεων – σημαίνουν πρακτικά το εξής: τα παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη δεν θα την έχουν κατά το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς.
Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση και από τις 150 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, καλύφθηκαν περίπου οι 50. Δηλαδή, τα 2/3 των μαθητών έμειναν εκτός και οι γονείς τους κλήθηκαν να πληρώσουν το δάσκαλο από την τσέπη τους, λες και είναι αυτονόητο ότι οι γονείς έχουν την οικονομική δυνατότητα, λες και  είναι αυτονόητη η σταδιακή απόσυρση του Κράτους και των υποχρεώσεών του απέναντι στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.
Ζητάμε την επίσπευση των διαδικασιών, την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων και την άμεση αποστολή δασκάλων παράλληλης στήριξης στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν οι γονείς τους.

Τέλος  θα  θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δε θα μείνουμε άπραγοι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άπραγοι. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μην αντιδράσουμε.
Τα παιδιά μας μόνο από τους αγώνες μας έχουν να περιμένουν.

 

ΖΗΤΑΜΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ για τα παιδιά μας:

v      Άμεση αποστολή εκπαιδευτικών ΠΕ70 και ειδικοτήτων στα Σχολεία που υπάρχει ανάγκη
v      Άμεση αποστολή εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για τη λειτουργία των Ολοήμερων
v      Άμεση και σωστή λειτουργία των Ολοήμερων
v      Άμεση αποστολή δασκάλων παράλληλης στήριξης
v      Να σταματήσει η κατηγοριοποίηση των Σχολείων.
v      Ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση.
v      Άμεση απόσυρση των Υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων που υποβαθμίζουν την παιδεία.

Η πρόοδος προϋποθέτει αλλαγές, αλλά η αλλαγή από μόνη της δε σημαίνει και πρόοδο. Χρειαζόμαστε ένα σχολείο που θα πλουτίσει τον κόσμο των παιδιών και θα διαμορφώνει κοινωνικές προσωπικότητες.
Στη χώρα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, ζητάμε για τα παιδιά μας, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ και ενίσχυση του Ολοήμερου, ώστε να λειτουργήσει έτσι όπως πραγματικά πρέπει, ορίζοντας επιπλέον ώρες μελέτης για όλους τους μαθητές και δημιουργικό παιχνίδι … Ας γίνουν, επιτέλους, ουσιαστικές αλλαγές στον πιο σημαντικό χώρο του Πολιτισμού μας, την Παιδεία, όχι με γνώμονα το χρήμα, αλλά το μέλλον… και το μέλλον, είναι το παρόν των παιδιών μας!

Την παρούσα επιστολή προσυπογράφουν:

To ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αγίας Παρασκευής

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αθλητικά Προγράμματα - Πρόγραμμα ποδοσφαίρου.

Δραστηριότητες ενημέρωση